London » Attraktioner » Museum » British Museum

British Museum

British Museum ligger i en fantastisk byggnad med en av världens största samlingar av äldre föremål och konst. I byggnaden ryms nästan sju miljoner olika objekt från jordens alla tänkbara hörn. De är alla en viktig pusselbit i människans historia från samhällenas begynnelse till nutiden.

British Museum är huserat i en fantastisk byggnad som uppfördes år 1753. Grundaren till det magnifika museet var Sir Hans Sloane och museet öppnades för allmänheten sex år senare. Här har mängder med artefakter från jordens alla hörn samlats ihop till en gedigen berättelse om människans och hennes samhällens historia. Samlingarna är så stora att de klassas som en av världens största vad gäller antika föremål och äldre konst.

Sir Hans Sloane som grundade museet hade läkekonsten som yrke. Han var själv en framgångsrik samlare av gamla objekt. Syftet med British Museum var att det skulle vara ett universellt museum. Förutom att ha gjort sig känd som en stolt grundare till landets bästa museum var det också Sloane som introducerade chokladen till England. Museet kom så småningom att tas över av den engelska staten, som därmed säkrade museets framtid.

Museet innehåller en mängd salar med samlingar från olika tidsepoker och landområden. Alla avdelningar fascinerar på sitt sätt och det är ett fantastiskt äventyr att upptäcka människans alla kulturyttringar: så lika men ändå så olika. Tillsammans bildar de en helhet över människans historia och kreativitet från begynnelsen till nuet. De beskriver revolutioner, statsskick, religioner, uppfinningars utveckling, olika världsdelars konstarbeten, hantverk och inte minst det dagliga arbetet.

En mycket populär avdelning är den egyptiska avdelningen med mytiska mumier, statyer, konstverk med hieroglyfer och mängder med artefakter från det antika Egypten. Inte minst stoltserar museet med den berömda Rosett-stenen, den som gav möjlighet att tolka hieroglyferna. Den grekiska och den aztekiska avdelningen är inte sämre de. Här finns en stor kollektion av grekisk skulpturkonst och mängder med artefakter från aztekisk tid i Mexiko.

En hel avdelning är vigd åt den moderna eran. Här visas utvecklingen från den industriella revolutionen till senaste rymdtekniken. Avdelningen är slutet på den tidstråd som löper genom salarna. Det senaste tillskottet i museet är en helt ny avdelning med utställningar om medeltiden. Här blandas konst med arkeologiska fynd till en helhet som ger en god inblick i det medeltida livet. Artefakterna kommer från Storbritannien, det europeiska fastlandet och det bysantinska väldet.

British Museum är en av de mest besökta museerna i London. Fem miljoner besökare passerar entrédörrarna varje år. Adressen är Great Russell Street och museet har öppet mellan 10 och 17.30 varje dag med kvällsöppet torsdagar och fredagar. Inträdet är helt fritt. En viss avgift kan tas ut vid särskilda utställningar.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in:

Karta