London » Attraktioner » Museum » British Museum

British Museum

Brittiska Muséet (British Museum)British Museum ligger i en fantastisk byggnad med en av vÀrldens största samlingar av Àldre föremÄl och konst. I byggnaden ryms nÀstan sju miljoner olika objekt frÄn jordens alla tÀnkbara hörn. De Àr alla en viktig pusselbit i mÀnniskans historia frÄn samhÀllenas begynnelse till nutiden.

British Museum Àr huserat i en fantastisk byggnad som uppfördes Är 1753. Grundaren till det magnifika museet var Sir Hans Sloane och museet öppnades för allmÀnheten sex Är senare. HÀr har mÀngder med artefakter frÄn jordens alla hörn samlats ihop till en gedigen berÀttelse om mÀnniskans och hennes samhÀllens historia. Samlingarna Àr sÄ stora att de klassas som en av vÀrldens största vad gÀller antika föremÄl och Àldre konst.

Sir Hans Sloane som grundade museet hade lÀkekonsten som yrke. Han var sjÀlv en framgÄngsrik samlare av gamla objekt. Syftet med British Museum var att det skulle vara ett universellt museum. Förutom att ha gjort sig kÀnd som en stolt grundare till landets bÀsta museum var det ocksÄ Sloane som introducerade chokladen till England. Museet kom sÄ smÄningom att tas över av den engelska staten, som dÀrmed sÀkrade museets framtid.

Museet innehÄller en mÀngd salar med samlingar frÄn olika tidsepoker och landomrÄden. Alla avdelningar fascinerar pÄ sitt sÀtt och det Àr ett fantastiskt Àventyr att upptÀcka mÀnniskans alla kulturyttringar: sÄ lika men ÀndÄ sÄ olika. Tillsammans bildar de en helhet över mÀnniskans historia och kreativitet frÄn begynnelsen till nuet. De beskriver revolutioner, statsskick, religioner, uppfinningars utveckling, olika vÀrldsdelars konstarbeten, hantverk och inte minst det dagliga arbetet.

En mycket populÀr avdelning Àr den egyptiska avdelningen med mytiska mumier, statyer, konstverk med hieroglyfer och mÀngder med artefakter frÄn det antika Egypten. Inte minst stoltserar museet med den berömda Rosett-stenen, den som gav möjlighet att tolka hieroglyferna. Den grekiska och den aztekiska avdelningen Àr inte sÀmre de. HÀr finns en stor kollektion av grekisk skulpturkonst och mÀngder med artefakter frÄn aztekisk tid i Mexiko.

En hel avdelning Àr vigd Ät den moderna eran. HÀr visas utvecklingen frÄn den industriella revolutionen till senaste rymdtekniken. Avdelningen Àr slutet pÄ den tidstrÄd som löper genom salarna. Det senaste tillskottet i museet Àr en helt ny avdelning med utstÀllningar om medeltiden. HÀr blandas konst med arkeologiska fynd till en helhet som ger en god inblick i det medeltida livet. Artefakterna kommer frÄn Storbritannien, det europeiska fastlandet och det bysantinska vÀldet.

British Museum Àr en av de mest besökta museerna i London. Fem miljoner besökare passerar entrédörrarna varje Är. Adressen Àr Great Russell Street och museet har öppet mellan 10 och 17.30 varje dag med kvÀllsöppet torsdagar och fredagar. IntrÀdet Àr helt fritt. En viss avgift kan tas ut vid sÀrskilda utstÀllningar.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera mćste du logga in pć Facebook.
Logga in:

Karta