London » Kommunikationer » Cykla

Cykla

Cykelfält i LondonFör bara några år sedan var det belagt med livsfara att cykla i de centrala delarna av London. Gatorna var helt enkelt för trafikerade och köerna enorma. Tack vare dyra biltullar är det numera riktigt angenämt att ta sig runt i staden med ett par tysta hjul. Allt fler Londonbor, och turister med för den delen, inser att cykel som alternativ faktiskt fungerar fint. Det gäller även i Londons mer centrala delar. Det är således numera ganska tryggt att ta sig runt i staden per cykel, så länge cyklisten håller normal uppmärksamhet. Det svåra för en svensk besökare är inte trafiken eller att hitta rätt gator. Det är att lära sig att det är vänstertrafik som gäller, inte högertrafik. Det kan förvirra, särskilt i korsningar och rondeller.

Londons myndigheter räknar med att det finns 500 000 cyklister som trafikerar gatorna varje dag. Under 2009 har dessutom borgmästare Boris Johnson beslutat att satsa ytterligare på de trampdrivna färdmedlen. Framöver kommer det till exempel gå att hyra cykel från cykelställ runt om i staden. Avståndet mellan cykelställen kommer att vara max 300 meter. Till en början kommer 6 000 cyklar finnas att tillgå. Det går dessutom att hitta cykeluthyrningar lite varstans i staden. Då är cykeln garanterad så länge hyran varar. Det är dock ett måste att låsa cykeln ordentligt, så att den inte blir stulen.

Den absolut bästa cykelvägen går utmed den lilla pittoreska och idylliska Regent-kanalen. Vid sidan av kanalen går en cykelled. Färden går under broar och med lite tur finns flera av de klassiska engelska pråmarna i vattnet. I de enorma parkerna som utgör nästan 40 % av stadens yta är det också riktigt härligt att cykla och njuta av grönskan, alla människor och inte minst av tystnaden.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli frst att kommentera!

Kommentera

Fr att kommentera mste du logga in p Facebook.
Logga in: