London » Sport » Fotboll

Fotboll

FotbollsplanIntresset för fotboll i London är gigantiskt. Åskådare från när och fjärran flockas tidigt på morgonen inför de Londonbaserade lagens hemmamatcher och stämningen är hög. För många är en fotbollsmatch en Londonresas absoluta höjdpunkt och många följer den sedan länge vedertagna seden: en förlust ska dränkas i öl och vinsten firas med öl på en pub.

Den allra högsta fotbollsserien i England är Premier League. Hela fem fotbollslag från London är kvalificerade i gruppen: Arsenal, Chelsea, Fullham, Tottenham Hotspur och West Ham United. Det är något av rekord. De har alla sina egna hemmaarenor som tar från 30 000 åskådare och uppåt på läktarna. Varje helg går flera matcher i staden av stapeln på de olika arenorna. Allra mest åskådare lockas till de olika derbyn mellan Londonklubbarna som arrangeras. Rivaliteten är stor och engagemanget kan nå ganska höga höjder.

Wembley är hemmaarenan för Englands stolta landslag. Arenan ligger i området Wembley, i nordvästra delarna av London. Originalarenan byggdes år 1923. Flera Cupfinaler har genomförts i den gamla arenan, liksom OS år 1948. Wembley var en vacker byggnad med en fasad av sten. Två torn utmärkte arkitekturen. Till slut blev Wembely arena för sliten och för liten för den moderna fotbollen. Sedan 2007 ligger en helt nybyggd arena på samma plats som den gamla. Här planeras bland annat UEFA-cupsfinalerna arrangeras år 2011.

Biljetter till fotbollsmatcherna i London går att handla via Internet. Det går också att resa med särskilda temaresor till London för fotbollsälskare. Då ingår biljetterna. Många av arenorna ligger en bit utanför Londons centrala delar, mellan 30 - 40 minuter med tunnelbanan.
West Ham United FC
West Ham United FC är ett Londonbaserat fotbollslag i Premier League. Deras hemmaarena är Boleyn Ground.
Arsenal FC
Arsenal FC är ett av Englands bästa fotbollslag. De har vunnit engelska ligan ett otal gånger och har också några av de mest hängivna fansen.
Chelsea FC
Det anrika A-laget i den Londonbaserade fotbollsklubben Chelsea FC har blandat framgångar med brakförluster genom hela 1900-talet.
Fulham FC
Fulham FC är det äldsta professionella fotbollslaget i London. De har under största delen av sin existens spelat fotboll i division två.
Tottenham FC
Fotbollslaget Tottenham Hotspur FC hör hemma i de norra delarna av London. De är sedan lång tid tillbaka en av de lag som är väl etablerade i Premier League.