London » Sport » Fotboll

Fotboll

FotbollsplanIntresset för fotboll i London Ă€r gigantiskt. ÅskĂ„dare frĂ„n nĂ€r och fjĂ€rran flockas tidigt pĂ„ morgonen inför de Londonbaserade lagens hemmamatcher och stĂ€mningen Ă€r hög. För mĂ„nga Ă€r en fotbollsmatch en Londonresas absoluta höjdpunkt och mĂ„nga följer den sedan lĂ€nge vedertagna seden: en förlust ska drĂ€nkas i öl och vinsten firas med öl pĂ„ en pub.

Den allra högsta fotbollsserien i England Àr Premier League. Hela fem fotbollslag frÄn London Àr kvalificerade i gruppen: Arsenal, Chelsea, Fullham, Tottenham Hotspur och West Ham United. Det Àr nÄgot av rekord. De har alla sina egna hemmaarenor som tar frÄn 30 000 ÄskÄdare och uppÄt pÄ lÀktarna. Varje helg gÄr flera matcher i staden av stapeln pÄ de olika arenorna. Allra mest ÄskÄdare lockas till de olika derbyn mellan Londonklubbarna som arrangeras. Rivaliteten Àr stor och engagemanget kan nÄ ganska höga höjder.

Wembley Àr hemmaarenan för Englands stolta landslag. Arenan ligger i omrÄdet Wembley, i nordvÀstra delarna av London. Originalarenan byggdes Är 1923. Flera Cupfinaler har genomförts i den gamla arenan, liksom OS Är 1948. Wembley var en vacker byggnad med en fasad av sten. TvÄ torn utmÀrkte arkitekturen. Till slut blev Wembely arena för sliten och för liten för den moderna fotbollen. Sedan 2007 ligger en helt nybyggd arena pÄ samma plats som den gamla. HÀr planeras bland annat UEFA-cupsfinalerna arrangeras Är 2011.

Biljetter till fotbollsmatcherna i London gÄr att handla via Internet. Det gÄr ocksÄ att resa med sÀrskilda temaresor till London för fotbollsÀlskare. DÄ ingÄr biljetterna. MÄnga av arenorna ligger en bit utanför Londons centrala delar, mellan 30 - 40 minuter med tunnelbanan.
West Ham United FC
West Ham United FC Àr ett Londonbaserat fotbollslag i Premier League. Deras hemmaarena Àr Boleyn Ground.
Arsenal FC
Arsenal FC Àr ett av Englands bÀsta fotbollslag. De har vunnit engelska ligan ett otal gÄnger och har ocksÄ nÄgra av de mest hÀngivna fansen.
Chelsea FC
Det anrika A-laget i den Londonbaserade fotbollsklubben Chelsea FC har blandat framgÄngar med brakförluster genom hela 1900-talet.
Fulham FC
Fulham FC Àr det Àldsta professionella fotbollslaget i London. De har under största delen av sin existens spelat fotboll i division tvÄ.
Tottenham FC
Fotbollslaget Tottenham Hotspur FC hör hemma i de norra delarna av London. De Àr sedan lÄng tid tillbaka en av de lag som Àr vÀl etablerade i Premier League.