London » Kommunikationer

Kommunikationer

London har begÄvats med mycket goda kommunala kommunikationsmedel. De löper snabbt och smÀrtfritt över staden och trafikerar de flesta gator och torg. I innerstaden bestÄr de kommunala fÀrdmedlen av röda dubbeldeckare och tunnelbana. Tunnelbanan Àr den lÀngsta i vÀrlden och löper som ett spindelnÀt under staden. Priserna för biljetter till tÄg och tunnelbanan, the Tube, Àr mycket rimliga och systemet Àr lÀttfattligt trots sin storlek. Samma fÀrdbiljetter gÀller för bÄde buss och tunnelbana och trafiken gÄr tÀt. Efter tolv pÄ natten Àr det nattbussar som gÀller, alternativt taxi.

Till förorterna gĂ„r flera olika typer av pendeltĂ„g. Även dessa hĂ„ller tĂ€ta turer dĂ„ mĂ„nga resenĂ€rer pendlar mellan bostaden utanför London och kontoret i innerstaden. Ett helt nytt system kallat London Overground öppnades Ă„r 2007 och Ă€r ytterligare ett komplement till tunnelbanan.

London Àr ocksÄ full av taxibilar. Taxibilarna Àr bekvÀma och smidiga dÄ chaufförerna har jÀrnkoll pÄ alla gator i staden. Priset Àr rimligt och en tur med en Àkta Londontaxi Àr en upplevelse i sig. Med de nya tullarna som begrÀnsar den privata trafiken Àr det ocksÄ numera ett ganska snabbt sÀtt att ta sig fram pÄ, Àven om det fortfarande blir trÄng pÄ gatorna under rusningstid.

Ett ganska nytt fenomen i London Àr de mÄnga cyklarna som far fram pÄ gatorna. London blir alltmer attraktivt att cykla i, och Àn bÀttre lÀr det bli med nya cykelsatsningar. Den egna bilen Àr det nog bÀst att lÀmna hemma, inte minst för trafikens skull. Det Àr dessutom hutlöst dyrt att köra i staden och inte blir det bÀttre av att det Àr vÀnstertrafik som gÀller.
Taxi
Taxibilarna i London Àr legendariska pÄ mer Àn ett sÀtt. Deras karaktÀristiska klassiska design och form av Hackney-modell.
BĂ„t till London
Det nÀstan inga fÀrjelinjer mellan Sverige och Storbritannien. Kvar finns ett par alternativ frÄn Danmark och Norge.
Flyg till London
Flygrutterna mellan Sveriges stÀder och London Àr ett av de mest trafikerade flyglinjerna frÄn Skandinavien.
Buss
De lÀttidentifierade röda Londonbussarna Àr ett trevligt sÀtt att resa igenom Londons gator pÄ. Bussystemet Àr .vÀldigt omfattande
Tunnelbana
Tunnelbanan i London, the Tube, Àr vÀrldens Àldsta tunnelbana, i alla fall vissa delar av den. Den Àldsta delen öppnades redan Är 1863.
TĂ„g
Ett roligt och miljövÀnligt alternativ att resa till London Àr via tÄg. En tunnel för tÄg gÄr under engelskakanelen mellan England och Frankrike.
Cykla
Allt fler Londonbor, och turister med för den delen, inser att cykel som alternativ faktiskt fungerar fint i London.
Köra Bil
Det kan bli lite virrigt att köra bil i England dÄ de har vÀnstertrafik. Men det Àr nÄgot som en van förare snart vÀnjer sig vid.