London » Kommunikationer

Kommunikationer

London har begåvats med mycket goda kommunala kommunikationsmedel. De löper snabbt och smärtfritt över staden och trafikerar de flesta gator och torg. I innerstaden består de kommunala färdmedlen av röda dubbeldeckare och tunnelbana. Tunnelbanan är den längsta i världen och löper som ett spindelnät under staden. Priserna för biljetter till tåg och tunnelbanan, the Tube, är mycket rimliga och systemet är lättfattligt trots sin storlek. Samma färdbiljetter gäller för både buss och tunnelbana och trafiken går tät. Efter tolv på natten är det nattbussar som gäller, alternativt taxi.

Till förorterna går flera olika typer av pendeltåg. Även dessa håller täta turer då många resenärer pendlar mellan bostaden utanför London och kontoret i innerstaden. Ett helt nytt system kallat London Overground öppnades år 2007 och är ytterligare ett komplement till tunnelbanan.

London är också full av taxibilar. Taxibilarna är bekväma och smidiga då chaufförerna har järnkoll på alla gator i staden. Priset är rimligt och en tur med en äkta Londontaxi är en upplevelse i sig. Med de nya tullarna som begränsar den privata trafiken är det också numera ett ganska snabbt sätt att ta sig fram på, även om det fortfarande blir trång på gatorna under rusningstid.

Ett ganska nytt fenomen i London är de många cyklarna som far fram på gatorna. London blir alltmer attraktivt att cykla i, och än bättre lär det bli med nya cykelsatsningar. Den egna bilen är det nog bäst att lämna hemma, inte minst för trafikens skull. Det är dessutom hutlöst dyrt att köra i staden och inte blir det bättre av att det är vänstertrafik som gäller.
Taxi
Taxibilarna i London är legendariska på mer än ett sätt. Deras karaktäristiska klassiska design och form av Hackney-modell.
Båt till London
Det nästan inga färjelinjer mellan Sverige och Storbritannien. Kvar finns ett par alternativ från Danmark och Norge.
Flyg till London
Flygrutterna mellan Sveriges städer och London är ett av de mest trafikerade flyglinjerna från Skandinavien.
Buss
De lättidentifierade röda Londonbussarna är ett trevligt sätt att resa igenom Londons gator på. Bussystemet är .väldigt omfattande
Tunnelbana
Tunnelbanan i London, the Tube, är världens äldsta tunnelbana, i alla fall vissa delar av den. Den äldsta delen öppnades redan år 1863.
Tåg
Ett roligt och miljövänligt alternativ att resa till London är via tåg. En tunnel för tåg går under engelskakanelen mellan England och Frankrike.
Cykla
Allt fler Londonbor, och turister med för den delen, inser att cykel som alternativ faktiskt fungerar fint i London.
Köra Bil
Det kan bli lite virrigt att köra bil i England då de har vänstertrafik. Men det är något som en van förare snart vänjer sig vid.