London » Om London » Londons Historia

Londons Historia

Big Ben på kvällenLondon är en av de äldre städerna i norra Europa. Staden anlades redan under romartiden och har alltsedan grundandet varit huvudstad för det område som kommit att bli England och Storbritannien. Årtusenden av historia fylld av katastrofer, krig, kulturell och teknisk utveckling har gjort London till en unik världsstad.

Det som idag är den myllrande världsmetropolen London har under årtusenden fungerat som en viktig strategisk stad på ön Storbritannien. Londons historia började när delar av ön låg under romerskt välde. Romarna byggde upp staden för att skydda en viktig bro som gick över Themsen. Bebyggelsen blev snabbt omfattande. Romarna såg staden Londonium som huvudstad i området tack vare stadens strategiska placering och viktiga betydelse för handeln.

I början på förra årtusendet är området runt London oroligt och fyllt av strider. Till slut ger sig romarna av från området, men det gör också att Londonium avfolkas och förfaller. När saxarna tar över området under 600-talet byggs en ny stad bara en kilometer från Londonium. Saxarna kallar staden för Lundenwic. Snart blir staden ett viktigt centrum för den kristna religionen och handeln. Under 800- och 900-talet dyker danska vikingar upp. De vill ta över området. Häftiga strider tar vid, men saxarna behåller makten. I början av tusentalet byggs kyrkan Westminister Abbey som en trofé i staden. Byggnaden byggs så småningom om till gotisk stil. Runt kyrkan byggs en ny stad upp: Westminister.

Så småningom blir Westminister en del av London. Antalet invånare växer. Under 1500-talet blir London navet i det stora Brittiska Imperiet och staden blomstrar. Men år 1666 bryter helvetet löst. En av stadens bagare glömmer att stänga av ugnen i sitt hus och en enorm brand uppstår. Stora delar av Londons byggnader brinner ner, bland annat 87 kyrkor och 13 200 hus. Branden sprider sig snabbt, då många hus består av trä och halm. Det tar invånarna över 10 år att bygga upp staden igen och utvecklingen av London fortsätter. Under 1700- och 1800-talet växer staden så det knakar. Till slut är London den största staden i hela världen.

London är en av de städer som bombas allra häftigast i Västeuropa under andra världskriget. De tyska bombplanen lägger dagligen bombmattor över staden och över 30 000 invånare dukar under. Återuppbyggnaden efter kriget tar tid. Det byggs frenetiskt och i alla möjliga arkitektoniska stilar. Bristen på stadsplanering bidrar till att skapa det kalejdoskop av arkitekturer som återfinns i stadsbilden än idag. Gamla byggnader står sida vid sida med moderna verk. Den snabba återuppbyggnaden gör dock att London snart åter står som en av de mer blomstrande städerna i västvärlden.

Idag är London ett viktigt och mycket levande ekonomiskt och kulturellt centrum. London har blivit en sann multikulturell stad där kreativiteten blomstrar. Det gör staden till en spännande metropol. Ett besök i London ger känslan av att vara "där det händer, när det händer".

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli frst att kommentera!

Kommentera

Fr att kommentera mste du logga in p Facebook.
Logga in: