London » Sport

Sport

London är en sann sportstad, både för åskådare och för sportutövare. Mängder med spännande sportevenemang äger årligen rum här, och varje helg är det fotbollsfest. Vissa, som Wimbledon och "The Boat Race" är riktiga klassiker och en del av det engelska kulturarvet.

Den stolta nationalsporten i England är utan konkurrens fotboll. Det gäller inte minst i London. Det finns ett antal stora fotbollslag som ser London som hemmastad. De lockar till sig det största antalet åskådare av alla sporter. Varje helg går ett antal Premier League-matcher av stapeln. Landslagets hemmamatcher arrangeras även de i London, på nya Wembley Arena.

Näst största åskådarsporten är rugby. Sporten är som allra störst i Stor-Londons norra och västra delar. Landslaget i rugby har Twickenham Stadium som hemmaarena. Stadion ligger i Richmond Upon Thames, en del av sydvästra London. Londons hemmalag heter London Broncos. De ligger i Super League, den högsta serien för sporten i landet. Sporten kan ses som Englands variant av American Football och det är tuffa tag som gäller, men schysste spel är ett måste.

En annan stor sport är tennis och där arrangeras Wimbledeonmästerskapen i juni månad varje år. Tävlingen anses vara en av de finaste och mest prestigefyllda i världen. Den är också den äldsta av de fyra Grand Slam-turneringarna. Alla världsspelare ställer upp i tävlingen. Turneringen lockar en halv miljon åskådare på plats. Det var i Wimbledon Björn Borg gjorde sig odödlig inom tennissporten. Han lyckades vinna turneringen fem gånger på raken, något bara en enda spelare lyckats med efteråt, Schweizaren Roger Federer, som lyckades utföra samma bedrift mellan åren 2003 och 2007. Wimbledonmästerskapen hålls på banorna som drivs av All England Tennis and Croquet Club. Det finns 19 gräsbanor och fem grusbanor på klubben.

Cricket är en annan gammal fin sport i England och det ligger två banor för sporten i London. Den ena är Lords. Arenan är hemmabana för Middlesex och Marylebone Cricket Club. Den andra banan är The Oval, hemmaarena för Surrey Country Cricket Club. Cricket kan av den oinvigde vara ett knepigt spel att förstå sig på. För att till fullo njuta av matcherna är det en god idé att läsa in sig på spelets grundläggande regler.

År 2012 blir det OS i London. Större än så kan inte ett evenemang bli. Hela staden kommer under slutet av juli månad att formligen koka av alla de sportsevenemang som sker parallellt. Många av tävlingarna kommer att äga rum på nya London Olympic Park. I jämförelser kan kanske Londons maraton te sig litet. Men det är ett jättelikt evenemang med över 30 000 löpare som tar sig runt den 42.2 kilometer långa banan i city. London Maraton arrangeras i slutet av april/början av maj.

Den mest klassiska tävlingen i London är kanske ändå "The Boat Race". Då tävlar den fina universiteten Oxford och Cambridge mot varandra på i rodd på Themsen. 250 tusen åskådare samlas då för att bevittna skolkampen, som är stora rivaler. Tävlingen genomförs varje år i slutet av mars.
Fotboll
Intresset för fotboll i London är gigantiskt. Åskådare från när och fjärran flockas tidigt på morgonen inför de Londonbaserade lagens hemmamatcher och stämningen är hög.
OS 2012
Mellan den 27 juli och den 12 augusti år 2012 kommer världens alla strålkastare att riktas mot London. Då arrangeras OS i London.