London » Om London » Stadsdelar

Stadsdelar

Londons StadsdelarLondon är en stor stad och består av 32 ganska självständiga boroughs (snarlikt med kommun). 13 av dem räknas som Inner London. 60 % av ytan är hus och vägar och nästan 40 % av ytan består av vackra gröna parker.

Mitt i london ligger The City. Faktum är att området är en egen stad vid namn City of London. Det här är det historiska ursprunget av staden, som en gång i tiden grundades av romarna under namnet Londonium.

West End, strax väster om The City, är ett av de mer kända områdena i London. Här finns många av de stora sevärdheterna i staden och ett rikt gatuliv som lockar såväl turister som lokala invånare till området. Här ligger till exempel stadens alla stora departementsbyggnader, Westminister Abbey med Big Ben, Buckingham Palace, Oxford och Rergent Street, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Leicester Square och vackra Hyde Park med Speakers Corner.

En del av West End är Soho. Området ligger mellan Oxford och Regent Street. En gång i tiden betecknades området som ett verkligt slumkvarter. Idag är Soho omvandlat till en av de livligaste och hippaste områdena i staden med mängder av butiker och restauranger.

Nordväst om Hyde Park ligger famösa boroughen Notting Hill. Stadsdelen räknas inte som Inner London men är mycket känt tack vare filmen med stadsdelens namn och den stora årliga karnevalen samt alla de mysiga butiker och restauranger som finns i området.

Kensington och Chelseas mest kända gata är Kings Road, gatan som blev synonymt med mode och trender under 1960- och 1970-talet. Under 2000-talet har gatan återigen blivit hetaste trend. I Kensington och Chelsea ligger även Albert Memorial och Kensington Palace där prinsessan Diana en gång bodde. Chelsea FC:s hemmaarena Stamford Bridge ligger i utkanten av stadsdelen. I området föddes en gång det som kom att bli punken. De flesta punkare har idag flyttat till stadsdelen Camden.

Lambeth är den största stadsdelen i Inner London och ligger söder om The City. Området består av hela fem olika centrum. De sevärdheter som finns i Lamberth är många, bland annat London Eye, Imperial War Museum, Waterloo station, Royal Festival Hall och National Film Theatre. Från Waterloo station går snabbtågen under Engelska kanalen mot Paris.

Norr om City of Westminister ligger Camden med kända Camden market. Marknaden lockar miljontals besökare varje år och här säljs allt mellan himmel och jord. Även British Museum och British Library är välbesökta sevärdheter i stadsdelen. Området bebos till stora delar av unga människor som går i traktens många skolor inklusive University of London. Det finns också ett enormt grönområde i Camden vid namn Hampstead Heath.

Stadsdelen Greenwich i de östra delarna av staden är ett gemytligt område med mängder av butiker, affärer, caféer och restauranger. I Royal Observatory finns ett museum över det som gjort Greenwich känt över hela världen, tiden.

Precis öster om The City ligger Tower Hamlets. Här ligger Tower of London och Tower Bridge, två av stadens kända landsmärken.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli frst att kommentera!

Kommentera

Fr att kommentera mste du logga in p Facebook.
Logga in: