London » Kommunikationer » Taxi

Taxi

Taxi i LondonTaxibilarna i London är legendariska på mer än ett sätt. Deras karaktäristiska klassiska design och form av Hackney-modell samt svarta färg är ett av Londons rullande landmärken. Inuti är taxibilarna höga och bekväma för resenärerna i baksätet. För det är där kunden sitter, aldrig någonsin fram. Bilmodellen togs fram redan år 1959 och rullar klanderfritt än, om än i något modifierad design.

Totalt finns det cirka 15 000 taxibilar i London. Det lättaste sättet att få tag på en taxi i London är att vinka in den från gatan. Bilen är ledig om den gula lampan på toppen av taket är tänd. Innan resenären kliver in i bilen är det sed att fråga om chauffören kan åta sig resan, även om chauffören i allmänhet har skyldighet att acceptera uppdraget. Ta däremot inte skjuts av någon som inte sitter i en klassisk taxi. Det är svarttaxiåkare och en sådan resa medför en helt onödig risk. Resan går i särskilda bussfiler. Det gör att en taxi i London sällan behöver stå i några längre köer.

För att få taxilicens i London krävs att föraren kan varenda liten gata i hela London! Det kräver en fyra års utbildning. Så risken att hamna fel i staden vid en taxiresa är i princip obefintlig. Dessutom har de engelska taxichaufförerna ett oklanderligt gott rykte, sanna gentlemän som de är. Priset är förvånansvärt lågt med tanke på den service och den bekväma resa som erbjuds. Själva taxiresan är faktiskt en upplevelse i sig.

Kortare resor inom staden går via sedvanlig taxa som räknas ut av en taxameter. Priset höjs under kvällar och nätter. Priser för längre resor till Londons närområde är en förhandlingsfråga mellan chaufför och resenär. Framkörningsavgift tillkommer alltid, även om taxin stoppas på gatan.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli frst att kommentera!

Kommentera

Fr att kommentera mste du logga in p Facebook.
Logga in: