London » Kommunikationer » Tunnelbana

Tunnelbana

Londons tunnelbanaTunnelbanan i London, the Tube, är världens äldsta tunnelbana, i alla fall vissa delar av den. Den äldsta delen öppnades redan år 1863. The tube är också världens längsta tunnelbana och erbjuder tågstationer över i princip hela staden. Det är det absolut snabbaste sättet att ta sig runt London och stationerna ligger tätt. Ett extra plus är det musikanter som spelar på stationerna. Efter 24.00 gäller dock buss eller taxi, då tunnelbanan är stängd nattetid.

Tunnelbanan är uppdelad i elva olika linjer. De flesta går i öst-västlig riktning alternativt nord-sydlig riktning. Det finns även en cirkellinje som går runt de centrala delarna av London. I de östra delarna av london finns förutom tunnelbanan ett högbanesystem. Högbanesystemet kallas för Docklands Light Railway och är det senaste tillskottet till tunnelbanesystemet. En färd med Docklands Light Railway ger en fascinerande vy över London och hamnområdet Docklands, ett av de nyare områdena i staden.

För att resa med tunnelbanan går det att köpa en enkel biljett i en automat. Automaterna tar kort eller kontanter. Ibland finns även en bemannad betalstation. Det går också att köpa ett så kallat Oystercard. Kortet laddas med pengar. För varje resa dras sedan kortet i en automat som debiterar rätt summa för resan. Ett prisvärt alternativ är att införskaffa ett Visitor Travel Card. Kortet är uppdelat i antalet dagar och inkluderar ett fritt antal resor inom zon ett till sex. Om en resa är längre än så kan en tilläggsbiljett köpas. Tänk på att köpa tilläggsbiljetten innan resan.

Gångarna till tunnelbanestationerna kan ibland kännas trånga och förvirrande. Det gäller att hålla reda på skyltningen i tunnlarna, annars är det lätt att komma fel.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli frst att kommentera!

Kommentera

Fr att kommentera mste du logga in p Facebook.
Logga in: