London » Attraktioner » Sevärdheter » 30 St Mary Axe

30 St Mary Axe

30 St Mary Axe,  Gherkin (Gurkan)Byggnaden 30 St Mary Axe går under smeknamnet Gherkin, Gurkan. Anledningen är uppenbar. Hela den 180 meter höga kontorsbyggnaden är formad som en jättelik gurka med en fasad av vridna glasränder. Byggnaden är ett konstverk i sig och finns att beskåda i Londons finansiella kvarter. Den är särskilt mäktig då den nattetid lyses upp inifrån.

Gurkan stod klar år 2004 och har ritats av Lord Foster och Ken Shuttleworth. Byggherre var svenska Skanska. Där Gurkan nu står stod tidigare en byggnad som bombades av IRA. Den gamla byggnaden blev så förstörd att den till slut revs, trots att myndigheterna försökt skydda byggnaden av kulturella skäl. Den nya byggnaden Gurkan innehåller 40 våningar med kontor och större delen av kontorsytan upptas av det multinationella återförsäkringsbolaget Swiss Re.

Den ovala gurkformen har designats för att underlätta byggnadens utsatthet från de vindar som drar igenom området. Huset ventileras på ett miljövänligt sätt genom ventilationsschakt som fraktar bort varm luft sommartid och som transporterar solvärmd luft vintertid. Schakten är glasbeklädda. En bieffekt av schakten är en luftig rymd i byggnaden och att solljuset kan färdas rakt igenom huset.

På våning 39 finns en restaurang med spektakulär utsikt över Londons finanskvarter. På den 40:e våningen, i toppen av byggnaden, ligger en bar. Det gör att hissarna inte kan ha sina drivdon där uppe. Huvudhissarna i byggnaden kan på grund av barområdet enbart hissas upp till 34:e våningen. Därefter får besökare byta till mindre hissar som drivs nedifrån.

Kommentarer

Fredrik Eriksson
Fredrik Eriksson
2010-10-07 04:22

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in:

Karta