London » Om London

Om London

London är en gigantisk stad och en sann världsmetropol med en hög attraktionskraft. Både till ytan räknat och till antalet invånare räknas London som den näst största staden inom EU. Det är också en av de mest besökta städerna i världen. Inte undra på det. London är en historiskt mycket spännande stad som samtidigt ståtar med att vara en av de modernaste i världen, på en och samma gång.

London är i grunden engelsk till sin känsla, men med starka multikulturella inslag. Globalismen påverkar livet och kulturen i staden både vad gäller stort som smått. Över 30 % av stadens invånare är utlandsfödda och de representerar över 180 olika nationaliteter. Övervägande delen av invånarna är kristna, men den judiska, muslimska och hinduiska religionen gör sig starkt påminda tack var deras många anhängare. De många nationaliteterna bland invånarna bidrar till att skapa en spännande och överraskande kulturscen.

London har satt sig på världskartan genom fantastiska musikaluppsättningar, den starka modescenen, imponerande museum, intressanta historiska byggnader, det stora antalet pubar och inte minst tack vare de enorma shoppingmöjligheter som staden erbjuder. Utbudet av sevärdheter och evenemang är däremot så stort att få hinner med att se allt som står på önskelistan under ett enda besök. Det gör att många återkommer till staden om och om igen. Även den som varit i staden flera gånger märker att London är en stad som är i ständig rörelse.

Arkitektoriskt är Londons stadsprofil ett myller av spännande byggnader där gammalt blandas med nytt i en salig röra. Stadsplaneringen har inte varit den allra bästa, men det har också skapat en stad där gammalt också rent fysiskt möter nytt. Det bidrar till att skapa en säregen känsla i staden, som är engelsk men ändå inte.

London är så stort att det egentligen består av flera mindre städer, alla med sin karaktäristika och charm. Det lokala transportsystemet är väl utbyggt vilket gör det både billigt och bekvämt att ta sig runt i stadens olika stadsdelar, eller boroughs som det heter i London. Eftersom London är en välbesökt stad av turister är turistinformationen mycket väl utbyggd. Överallt ligger turistkontor som kan hjälpa en gästande rätt. Det är också lätt att fråga personer på gatan om vägbeskrivning och hjälp. Londonborna är kända för att vara riktiga gentlemän/-kvinnor.

Klimatet i London är starkt påverkat av det omgivande havet och betecknas som maritimt. Somrarna är milda och behagliga med en medeltemperatur om runt 21 grader under dagen. På vintrarna är vädret ofta kyligt och rått. Temperaturen faller sällan under 0 grader, men det händer att det snöar.

Basfakta om London


Grundad år: 43 e Kr
Antal invånare: 7,4 miljoner invånare, 14 miljoner om förorterna räknas in.
Säte för styrande organ: City Hall
Tidsskillnad: -1 timme
Landskod: +44
Elsystem: Elnätet ger samma strömstyrka som det svenska. Däremot är uttagen annorlunda med tre pluggar, så adapter krävs för elektroniska produkter.
Londons Historia
London är en av de äldre städerna i norra Europa. Staden anlades redan under romartiden och har sedan dess varit betydelsefull för England.
Stadsdelar
London är en stor stad och består av 32 ganska självständiga boroughs. 13 av dem räknas som Inner London och nästan 40% av ytan består av vackra gröna parker.