London » Om London

Om London

London Àr en gigantisk stad och en sann vÀrldsmetropol med en hög attraktionskraft. BÄde till ytan rÀknat och till antalet invÄnare rÀknas London som den nÀst största staden inom EU. Det Àr ocksÄ en av de mest besökta stÀderna i vÀrlden. Inte undra pÄ det. London Àr en historiskt mycket spÀnnande stad som samtidigt stÄtar med att vara en av de modernaste i vÀrlden, pÄ en och samma gÄng.

London Ă€r i grunden engelsk till sin kĂ€nsla, men med starka multikulturella inslag. Globalismen pĂ„verkar livet och kulturen i staden bĂ„de vad gĂ€ller stort som smĂ„tt. Över 30 % av stadens invĂ„nare Ă€r utlandsfödda och de representerar över 180 olika nationaliteter. ÖvervĂ€gande delen av invĂ„narna Ă€r kristna, men den judiska, muslimska och hinduiska religionen gör sig starkt pĂ„minda tack var deras mĂ„nga anhĂ€ngare. De mĂ„nga nationaliteterna bland invĂ„narna bidrar till att skapa en spĂ€nnande och överraskande kulturscen.

London har satt sig pĂ„ vĂ€rldskartan genom fantastiska musikaluppsĂ€ttningar, den starka modescenen, imponerande museum, intressanta historiska byggnader, det stora antalet pubar och inte minst tack vare de enorma shoppingmöjligheter som staden erbjuder. Utbudet av sevĂ€rdheter och evenemang Ă€r dĂ€remot sĂ„ stort att fĂ„ hinner med att se allt som stĂ„r pĂ„ önskelistan under ett enda besök. Det gör att mĂ„nga Ă„terkommer till staden om och om igen. Även den som varit i staden flera gĂ„nger mĂ€rker att London Ă€r en stad som Ă€r i stĂ€ndig rörelse.

Arkitektoriskt Àr Londons stadsprofil ett myller av spÀnnande byggnader dÀr gammalt blandas med nytt i en salig röra. Stadsplaneringen har inte varit den allra bÀsta, men det har ocksÄ skapat en stad dÀr gammalt ocksÄ rent fysiskt möter nytt. Det bidrar till att skapa en sÀregen kÀnsla i staden, som Àr engelsk men ÀndÄ inte.

London Ă€r sĂ„ stort att det egentligen bestĂ„r av flera mindre stĂ€der, alla med sin karaktĂ€ristika och charm. Det lokala transportsystemet Ă€r vĂ€l utbyggt vilket gör det bĂ„de billigt och bekvĂ€mt att ta sig runt i stadens olika stadsdelar, eller boroughs som det heter i London. Eftersom London Ă€r en vĂ€lbesökt stad av turister Ă€r turistinformationen mycket vĂ€l utbyggd. Överallt ligger turistkontor som kan hjĂ€lpa en gĂ€stande rĂ€tt. Det Ă€r ocksĂ„ lĂ€tt att frĂ„ga personer pĂ„ gatan om vĂ€gbeskrivning och hjĂ€lp. Londonborna Ă€r kĂ€nda för att vara riktiga gentlemĂ€n/-kvinnor.

Klimatet i London Àr starkt pÄverkat av det omgivande havet och betecknas som maritimt. Somrarna Àr milda och behagliga med en medeltemperatur om runt 21 grader under dagen. PÄ vintrarna Àr vÀdret ofta kyligt och rÄtt. Temperaturen faller sÀllan under 0 grader, men det hÀnder att det snöar.

Basfakta om London


Grundad Ă„r: 43 e Kr
Antal invÄnare: 7,4 miljoner invÄnare, 14 miljoner om förorterna rÀknas in.
SÀte för styrande organ: City Hall
Tidsskillnad: -1 timme
Landskod: +44
Elsystem: ElnÀtet ger samma strömstyrka som det svenska. DÀremot Àr uttagen annorlunda med tre pluggar, sÄ adapter krÀvs för elektroniska produkter.
Londons Historia
London Àr en av de Àldre stÀderna i norra Europa. Staden anlades redan under romartiden och har sedan dess varit betydelsefull för England.
Stadsdelar
London Àr en stor stad och bestÄr av 32 ganska sjÀlvstÀndiga boroughs. 13 av dem rÀknas som Inner London och nÀstan 40% av ytan bestÄr av vackra gröna parker.