London » Sport » OS 2012

OS 2012

OS 2012 i LondonMellan den 27 juli och den 12 augusti år 2012 kommer världens alla strålkastare att riktas mot London. Då ställer London till med en gigantisk idrottsfest i form av de 30:e moderna Olympiska sommarspelen. Hela staden kommer att sjuda av aktiviteter och tävlingar.

De Olympiska sommarspelen blir ett allt större evenemang. Kina satte år 2008 en mycket hög standard. Nu väntar London på att få ta över OS-facklan och genomföra nya fantastiska spel år 2012. Staden kommer under hela året att sjuda av aktiviteter kopplade till arrangemanget och förväntningarna på London som OS-stad är skyhöga. De har ju varit med förr.

Inför valet av OS-stad till de olympiska spelen var många eniga om att det skulle bli Europas tur. Den slutgiltiga striden kom att stå mellan två av Europas kanske stoltaste städer: Paris och London. London avgick med segern, men segersötman blev något sur då flera bombdåd dagen efter drabbade staden. Dessa kunde dock inte kopplas till valet av London som OS-stad. London har tidigare genomfört två Olympiska spel, år 1908 och 1948. Det OS som arrangerades år 1948 var det första efter andra världskriget och hade en stark symbolisk betydelse för Londonborna.

Så fort Kina avslutade sina spel, var London officiell OS-arrangör. Avslutningen i Kina blev samtidigt startskottet för en fyra år lång kulturell olympiad i staden. Den kulturella olympiaden är ett projekt där det bästa och det mesta av den brittiska kulturen visas upp runt om i staden. Många evenemang riktar sig mot ungdomar. Mängder av lokala karnevaler och festivaler är planerade.

I det nordöstliga området Hackney Marches byggs det för fullt. Här ska många av arenorna stå klara inför OS-invigningen. I projektet ingår bland annat en olympisk by, ett helt ny stadium, ett simcenter, en basketbollarena, en handbollsarena och en velodrom. Området kommer efter de Olympiska spelen bland annat att bli ett universitet, en jättelik grönpark för allmänheten och bostadslägenheter.

Alla sporter kan inte genomföras i London Olympic Park. Hyde Park kommer att stå för triatlontävlingen, anrika Wimbledon-arenan är tenniscentrum även under OS, och maraton kommer att springas i staden utmed Themsen. Windsor blir roddens hemmabas medan segligen genomförs i Weymouthl. Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford är en av de arenor som får hålla i fotbollsturneringen.

Under sommarspelen kommer 205 länder att finnas representerade bland tävlingsdeltagarna. 10 500 förväntas ställa sig på startlinjerna och för att få fram vinnare i alla discipliner kommer trehundra tävlingar att genomföras. De Olympiska sommarspelen 2012 i London kommer att på flera sätt anspela till den stolta tradition av OS-spel som staden har, i en modern och nydanande tappning. Det som är typiskt London: blandningen mellan gammalt och nytt, kommer att genomsyra hela arrangemanget.

Anstormningen till boenden i Londonområdet kommer att vara omfattande. Den som vill uppleva OS på plats gör rätt i att boka så snart som bara är möjligt.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in: