London » Attraktioner » Sev√§rdheter

Sevärdheter

Big Ben i London på kvällenLondons stadsbild kännetecknas av en något oplanerad stadsarkitektur. Det ger London en unik charm och gör staden till ett spännande potpurri där gamla byggnader står sida vid sida med nya. De historiska monument och kyrkor som finns i staden vårdas ömt. De vittnar om en lång och händelserik historia. Samtidigt har London givit plats för nya och futuristiska byggnader, som i sig själva är en uppvisning i stadens förmåga att utvecklas och förändras.

Det mest kända landmärket Big Ben, är inte som många tror ett torn. Det är själva klockan i tornet. Klockan har blivit en symbol för staden London, och ett måste att se på plats. Andra klassiska byggnader är Sankt Pauls-katedralen, Albert Memorial, Monumentet och Leadenhall Market. Royal Albert Hall, Foyles Bookshop och Globe Theatre vittnat om staden rika kulturhistoria. Kleopatras nål har färdats långt och länge över haven från Egypten för att pryda Londons torg.

Till de nya landm√§rkena i staden h√∂r bland annat den byggnad som kommit att kallas f√∂r Gurkan. Det √§r en skyskrapa av futuristisk karakt√§r, byggd av svenska Skanska. √Ąven Millennium Bridge, City Hal och det gigantiska pariserhjulet London Eye har p√• kort tid blivit v√§rldsk√§nda monument. De representerar stadens nu och framtid.

Såväl de nya som de gamla landmärkena i staden är öppna för besökare, med undantag för tornet till Big Ben. Ibland tas en inträdesavgift ut. Flera av dem ger vidunderlig utsikt över staden. De är också vackra byggnader att se på från håll, och blir än mer intressanta när de sätts i ett historiskt perspektiv.
Big Ben
Londons mest kända sevärdhet Big Ben har blivit en symbol för staden och Storbritannien.
Sankt Pauls-katedralen
Den imponerande Sankt Pauls-katedralen, S:t Pauls Cathedral, ligger mycket vackert inbäddad i bebyggelsen i de centrala delarna av London.
London Eye
London ståtar med ett av världens vackraste och största pariserhjul, London Eye. Det bygdes för att fira in det nya årtusendet och är en smybol för London idag.
Millenium Bridge
Den futuristiska gångbron över Themsen sammankopplar området Bankside med de centrala delarna av London. Ett mästerverk som måste ses.
Royal Albert Hall
Londons vackraste konserthus Royal Albert Hall är en enorm rund byggnad med flyglar byggda år 1871.
City Hall
Londons nya City Hall är en fantastisk rund byggnad vid Themsen inte långt ifrån Tower Bridge.
Monumentet
En av Londons stora attraktioner är the Monument. Byggnaden består av en jättelik kolonn i romersk stil som rests till minne av den stora branden år 1666.
BT Tower
År 1965 invigdes ett högt teletorn som då gick under namnet Post Tower. Den var under tiden för invigningen den högsta byggnaden i England.
30 St Mary Axe
Byggnaden 30 St Mary Axe går under smeknamnet Gherkin, Gurkan. Anledningen är uppenbar. Hela den 180 meter höga kontorsbyggnaden är formad som en jättelik gurka.
Globe Theatre
Londons mest berömde pjäsförfattare William Shakespeare framförde många av sina pjäser i Globe Theatre på Maiden Street.
Albert Memorial
Till minne av drottning Victorias älskade man Prins Albert plötsliga död restes en guldstaty vid namn Albert Memorial.
Foyles Bookshop
Foyles Bookshop är en känd och något udda bokaffär och en gång i tiden klassades den av Guinness Rekordbok som den största i världen.
Royal Arsenal
Royal Arsenal är ett anrikt fabriksområde i vars byggnader armén framställde krigsmateriel, främst i form av ammunition.
Leadenhall Market
En av Londons mesta och bästa matmarknader är Leadenhall Market. Ett besök till marknaden är ett frosseri i färska matvaror, lokala jordbruksprodukter och blommor.
Kleopatras nål
Kleopatras nål är en 21 meter hög obelisk i London. Obelisken är vid det här laget 3500 år gammal och kommer ursprungligen från Egypten.