London » Attraktioner » SevĂ€rdheter » Monumentet

Monumentet

Monumentet - Till minne av brandenEn av Londons stora attraktioner Àr the Monument. Byggnaden bestÄr av en jÀttelik kolonn i romersk stil som rests till minne av den stora branden Är 1666. Den restes nÀr London var under uppbyggnad igen, mellan Ären 1671 och 1677. Besökare med god kondition kan ta sig upp i det 61 meter höga tornet.

Den stora branden Ă€r den vĂ€stra katastrofen som nĂ„gonsin drabbat London. Året var 1666 och det var inte lĂ„ngt ifrĂ„n att samtliga hus brann ner. Starten för branden började i ett bageri helt nĂ€ra Monumentet och spred sig snabbt vidare. De gamla husen var byggda av halm och trĂ€ och antĂ€ndes mycket lĂ€tt. Det tog tre dagar att stoppa branden och Ă„teruppbyggnaden av London pĂ„gick sedan under mĂ„nga Ă„r. Monumentet som byggdes var en pĂ„minnelse om katastrofen, men ocksĂ„ en hyllning till invĂ„narnas förmĂ„ga att bygga upp sin stad igen.

Monumentet kom att ritas av Sir Christpher Wren, samme arkitekt som stod bakom Äteruppbyggnaden av St PaulŽs Cathedral tillsammans med Dr Robert Hooke. Resultatet Àr det Monument som syns idag. Byggnaden Àr 61 meter hög och har 311 trappsteg. Stegen leder till en plattform med utsikt över staden.

De senaste Ären har the Monument genomgÄtt en genomgripande renovering. Monumentet stÄr i korsningen mellan Monument Street och Fish Street Hill, bara 61 meter ifrÄn dÀr den stora branden startade Är 1666. AvstÄndet mellan tornet och platsen dÀr branden startade Àr exakt samma avstÄnd som tornet Àr högt. IntrÀdet kostar 3 pund för vuxna och 1 pund för barn. NÀrmaste tunnelbanestation Àr the Monument och London Bridge.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera mćste du logga in pć Facebook.
Logga in:

Karta