London » Attraktioner » Sevärdheter » Monumentet

Monumentet

Monumentet - Till minne av brandenEn av Londons stora attraktioner är the Monument. Byggnaden består av en jättelik kolonn i romersk stil som rests till minne av den stora branden år 1666. Den restes när London var under uppbyggnad igen, mellan åren 1671 och 1677. Besökare med god kondition kan ta sig upp i det 61 meter höga tornet.

Den stora branden är den västra katastrofen som någonsin drabbat London. Året var 1666 och det var inte långt ifrån att samtliga hus brann ner. Starten för branden började i ett bageri helt nära Monumentet och spred sig snabbt vidare. De gamla husen var byggda av halm och trä och antändes mycket lätt. Det tog tre dagar att stoppa branden och återuppbyggnaden av London pågick sedan under många år. Monumentet som byggdes var en påminnelse om katastrofen, men också en hyllning till invånarnas förmåga att bygga upp sin stad igen.

Monumentet kom att ritas av Sir Christpher Wren, samme arkitekt som stod bakom återuppbyggnaden av St Paul´s Cathedral tillsammans med Dr Robert Hooke. Resultatet är det Monument som syns idag. Byggnaden är 61 meter hög och har 311 trappsteg. Stegen leder till en plattform med utsikt över staden.

De senaste åren har the Monument genomgått en genomgripande renovering. Monumentet står i korsningen mellan Monument Street och Fish Street Hill, bara 61 meter ifrån där den stora branden startade år 1666. Avståndet mellan tornet och platsen där branden startade är exakt samma avstånd som tornet är högt. Inträdet kostar 3 pund för vuxna och 1 pund för barn. Närmaste tunnelbanestation är the Monument och London Bridge.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in:

Karta