London » Attraktioner » SevĂ€rdheter » Sankt Pauls-katedralen

Sankt Pauls-katedralen

Sankt Pauls-katedralenDen imponerande Sankt Pauls-katedralen, S:t Pauls Cathedral, ligger mycket vackert inbÀddad i bebyggelsen i de centrala delarna av London. Byggnaden symboliserar stadens och Englands hopp och motstÄndskraft.

Sankt Pauls-katedralen ligger pÄ samma plats som alla stadens fyra katedraler gjort sedan Är 605. Den första brann ner, och den andra raserades av invaderande vikingar. Den medeltida katedralen var Àven den tillÀgnad helgonet Paulus, men brann ner under den stora branden Är 1666. Tio Är senare började grunden lÀggas för Sankt Pauls-katedralen pÄ platsen. Byggnationen blev klar Är 1710 och blev den första katedralen för den dÄ nya anglikanska kyrkan. Biskopen i London har sitt sÀte hÀr.

Sankt Pauls-katedralen Àr den nÀst största i vÀrlden och ritades av arkitekten Sir Christopher Wren. Arkitekturen Àr inspirerad av bland annat Peterskyrkan i Rom. Katedralen Àr byggd i form av ett kors med 39 meters lÀngd och 30 meters bredd. Mitten utgörs av en öppen yta med Ätta pelare runt om. Pelarna bÀr upp den gigantiska kupolen. Inne i kyrkan finns flera kyrkklockor, gallerier och ett bibliotek. Den tyngsta och mest berömda klockan Àr Great Paul, 17 ton tung. Under kyrkosalen ligger kryptor.

Den vackra byggnadens storslagna sal Àr som gjord för stora och pÄkostade kyrkliga ceremonier. HÀr har Lord Nelsons, Wellingtons och Churchills begravningar genomförts. Katedralen har ocksÄ varit platsen för firandet av jublieum och jÀttelika bröllop. Det var inte minst hÀr Prins Charles och Lady Diana gifte sig.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera mćste du logga in pć Facebook.
Logga in:

Karta