London » Attraktioner » Sevärdheter » Sankt Pauls-katedralen

Sankt Pauls-katedralen

Sankt Pauls-katedralenDen imponerande Sankt Pauls-katedralen, S:t Pauls Cathedral, ligger mycket vackert inbäddad i bebyggelsen i de centrala delarna av London. Byggnaden symboliserar stadens och Englands hopp och motståndskraft.

Sankt Pauls-katedralen ligger på samma plats som alla stadens fyra katedraler gjort sedan år 605. Den första brann ner, och den andra raserades av invaderande vikingar. Den medeltida katedralen var även den tillägnad helgonet Paulus, men brann ner under den stora branden år 1666. Tio år senare började grunden läggas för Sankt Pauls-katedralen på platsen. Byggnationen blev klar år 1710 och blev den första katedralen för den då nya anglikanska kyrkan. Biskopen i London har sitt säte här.

Sankt Pauls-katedralen är den näst största i världen och ritades av arkitekten Sir Christopher Wren. Arkitekturen är inspirerad av bland annat Peterskyrkan i Rom. Katedralen är byggd i form av ett kors med 39 meters längd och 30 meters bredd. Mitten utgörs av en öppen yta med åtta pelare runt om. Pelarna bär upp den gigantiska kupolen. Inne i kyrkan finns flera kyrkklockor, gallerier och ett bibliotek. Den tyngsta och mest berömda klockan är Great Paul, 17 ton tung. Under kyrkosalen ligger kryptor.

Den vackra byggnadens storslagna sal är som gjord för stora och påkostade kyrkliga ceremonier. Här har Lord Nelsons, Wellingtons och Churchills begravningar genomförts. Katedralen har också varit platsen för firandet av jublieum och jättelika bröllop. Det var inte minst här Prins Charles och Lady Diana gifte sig.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in:

Karta