London » Attraktioner » Sevärdheter » Millenium Bridge

Millenium Bridge

Millenium BridgeDen futuristiska gångbron över Themsen sammankopplar området Bankside med de centrala delarna av London. Arkitekturen vid namn Millennium Bridge, är ett mästerverk där arkitekter, ingenjörer och konstnärer samarbetat för att skapa den första bron över Themsen sedan Tower Bridge byggdes. Det var för hundra år sedan. Brons lätta och luftiga arkitektur tillåter en utmärkt blick över staden och Themsen, då den är byggd för bästa möjliga utblick över omgivningarna. Istället för lampor finns en enorm ljusbåge som lyser upp gångbron under nattetid.

Som namnet antyder öppnades bron år 2000. Den fick då snabbt smeknamnet Wobbly Bridge, då de som gick över bron de första dagarna kände av brons rörelser. Byggherrarna var övertygade om att det berodde på det enorma antal människor som ville passera bron. De små naturliga rörelserna i bron fick den stora folkmassan att uppmuntras till att gå i takt. Det gjorde att svängningarna ökade till en nivå där folk faktiskt blev illamående. Därför infördes ett kösystem där ett begränsat antal personer släpptes igenom per gång. Det hindrade inte publiken från att strömma till, och försöket att begränsa antalet gångtrafikanter fick överges. Köerna blev för långa. Istället fick bron stängas och byggas om. Incidenten har lockat filmmakare till att använda sig utav bron i dramatiska scener. I filmen Harry Potter and the Half-blood Prince skakar den loss ordentligt för att sedan falla i vattnet.

Idag är Millennium Bridge en härlig promenad helt utan svajande underlag. Den har bara stängts en gång de senaste åren. Då var vinden så stark att de ansvariga fruktade att människor skulle flyga av bron och ner i Themsen.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli frst att kommentera!

Kommentera

Fr att kommentera mste du logga in p Facebook.
Logga in:

Karta