Big Ben

Big Ben i London pÄ kvÀllenLondons mest kÀnda sevÀrdhet Big Ben har blivit en symbol för staden och Storbritannien och Àr en prydnad för Westminister Palace. Med Big Ben avses sjÀlva klockan i det norra klocktornet av Westminister Palace, inte tornet som mÄnga besökare tror.

Big Ben sitter i det högsta tornet pÄ Westminister Palace och dess officiella namn Àr Great Bell of Westminister. Det lekfulla smeknamnet lÀr ha tagits av byggherren Sir Benjamin Hall, som ansvarade för klockgjutningen. Westminister Palace Àr platsen för Storbritanniens parlament. Det stilfulla tornet reser sig 96,3 meter över marken. Det finns fem klockor i tornet, och den största i mitten Àr sjÀlva Big Ben. Klockan göts Är 1856. De kom dock att dröja innan sjÀlva tornet byggst fÀrdigt. Först Är 1859 kom Big Ben pÄ plats.

Big Ben har klarat sig frÄn större katastrofer. En del av Westminister Palace förstördes under bombningar i andra vÀrldskriget, men klockan höll sig hel. Klockan anvÀndes under kriget som en signal i TV, för att visa att England stod kvar och höll stÀllningarna. Det gav tröst Ät en ibland mycket utsatt befolkning.

Big Ben slÄr varje heltimme. De mindre klockorna bredvid slÄr för kvartar och halvtimmar. NÀr helslaget gÄr spelas ett stycke av HÀndels Messias. Genom Ären har hon hÄllit en förvÄnansvÀrt bra tid. Klockan har bara lagt av en enda gÄng. Det var Är 1976. DÀremot sprack faktiskt klockan under den första tiden den var i bruk. Det gör att tonen i klangen Àr nÄgot sprucken. Big Ben avslöjar ocksÄ nÀr parlamentet hÄller möten. DÄ lyser ett ljus ovanför klocktavlan. Klockan Àr som vackrast under kvÀllar och nÀtter nÀr klockan lyses upp av strÄlkastare.

I tornet finns celler inbyggda. Dessa Àr till för att anvÀndas om parlamentsledamöterna allvarligt bryter mot de regler som finns. Det hÀnder dock inte sÄ ofta. Senast nÄgon satt inlÄst hÀr var Är 1880. Klocktornet Àr i allmÀnhet inte öppet för allmÀnheten.

Fakta om Big Ben:


Vikt: 13,76 ton
LĂ€ngd minutvisare: 4,3 m
LĂ€ngd timvisare: 2,7 m
Höjd: 2,2 m
Slagton: a

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera mćste du logga in pć Facebook.
Logga in:

Karta