London » Attraktioner » Sevärdheter » Big Ben

Big Ben

Londons mest kända sevärdhet Big Ben har blivit en symbol för staden och Storbritannien och är en prydnad för Westminister Palace. Med Big Ben avses själva klockan i det norra klocktornet av Westminister Palace, inte tornet som många besökare tror.

Big Ben sitter i det högsta tornet på Westminister Palace och dess officiella namn är Great Bell of Westminister. Det lekfulla smeknamnet lär ha tagits av byggherren Sir Benjamin Hall, som ansvarade för klockgjutningen. Westminister Palace är platsen för Storbritanniens parlament. Det stilfulla tornet reser sig 96,3 meter över marken. Det finns fem klockor i tornet, och den största i mitten är själva Big Ben. Klockan göts år 1856. De kom dock att dröja innan själva tornet byggst färdigt. Först år 1859 kom Big Ben på plats.

Big Ben har klarat sig från större katastrofer. En del av Westminister Palace förstördes under bombningar i andra världskriget, men klockan höll sig hel. Klockan användes under kriget som en signal i TV, för att visa att England stod kvar och höll ställningarna. Det gav tröst åt en ibland mycket utsatt befolkning.

Big Ben slår varje heltimme. De mindre klockorna bredvid slår för kvartar och halvtimmar. När helslaget går spelas ett stycke av Händels Messias. Genom åren har hon hållit en förvånansvärt bra tid. Klockan har bara lagt av en enda gång. Det var år 1976. Däremot sprack faktiskt klockan under den första tiden den var i bruk. Det gör att tonen i klangen är något sprucken. Big Ben avslöjar också när parlamentet håller möten. Då lyser ett ljus ovanför klocktavlan. Klockan är som vackrast under kvällar och nätter när klockan lyses upp av strålkastare.

I tornet finns celler inbyggda. Dessa är till för att användas om parlamentsledamöterna allvarligt bryter mot de regler som finns. Det händer dock inte så ofta. Senast någon satt inlåst här var år 1880. Klocktornet är i allmänhet inte öppet för allmänheten.

Fakta om Big Ben:


Vikt: 13,76 ton
Längd minutvisare: 4,3 m
Längd timvisare: 2,7 m
Höjd: 2,2 m
Slagton: a

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in:

Karta