London » Attraktioner » Sevärdheter » Kleopatras nål

Kleopatras nål

Kleopatras nål är en 21 meter hög obelisk i London. Obelisken är vid det här laget 3500 år gammal och restes en gång i tiden utanför ett gigantiskt tempel i den egyptiska staden Heliopolis. Nålen har trots sin otymplighet gjort några fantastiska resor och har till slut hamnat här i London.

Obelisken i London är en av tre nästan identiska obelisker som går under beteckningen Kleopatras nålar. De restes under i Egyptens Heliopolis, ca 1500 år f Kr, av Totmes III. Åren före den moderna tideräkningen flyttades obeliskerna av den romerska kejsaren Tiberius till den forna staden Alexandria. Där fick de pryda ingången till Caesars tempel.

Obeliskerna kom sedan att skänkas bort av de herrar som styrde över Alexandria under 1800-talet. Ett av konstverken hamnade i Paris och en annan fick genomföra den långa resan till New York. Där kan den beskådas utanför Metropolitan Museum of Art. Den tredje av Kleopatras nålar hamnade i London.

Londons nål var vid gåvotillfället år 1819 omkulllagd invid Caesars tempel. Tyngden i verket är enorm och det kom att bli ett stort projekt att frakta obelisken från Alexandria till London. Det krävdes en hel del av det fartyg som skulle ta med sig den tunga stenobelisken, och den fick inte skadas under färden. För ändamålet tillverkades en enorm järnkista där obelisken lades i. För att dämpa stötarna fylldes kistan med vatten. År 1877 genomfördes slutligen förflyttningen till London. Här står den idag i mitten av ett torg vid Victoria Embankment norr om Themsen. Den obelisk som står i London bevakas av två stycken sfinxar. Tyvärr skadades dessa under Första världskriget, men står likafullt kvar på sin post.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in:

Karta