London » Attraktioner » Sevärdheter » Leadenhall Market

Leadenhall Market

Leadenhall Market i LondonEn av Londons mesta och bästa matmarknader är Leadenhall Market. Ett besök till marknaden är ett frosseri i färska matvaror, lokala jordbruksprodukter och blommor. Dofterna och färgerna är nästan bedövande. Besöket till Leadenhall Market förgylls ytterligare av den fantastiskt utsmyckade marknadshallen.

Marknaden i Leadenhall har pågått sedan 1300-talet. Platsen för marknaden ligger på historisk mark, ovanpå det som en gång var den romerska staden Londonium. I Leadenhall har traktens jordbrukare samlats i århundraden för att sälja frukten av sina skördar och charkuterivaror till invånarna i staden. Marknadens betydelse för staden var stor. Därför lät staden bygga in marknaden så att alla försäljare stod under tak. Byggnaden var en av de få som överlevde den stora branden år 1666. Till slut blev marknadsplatsen för gammal för att fungera väl. Byggnaden revs år 1812.

År 1881 uppfördes de viktorianskt inspirerade lokaler marknaden idag sker i. Den ansvarige arkitekten Sir Horace Jones valde en arkitektur fylld med ornament, glasfönster, bågar och vackra inomhusfasader. Färgerna går i sobert grönt, brunt och krämnyanser. Men marknaden är numera så stor att delar av området utanför också inbegrips i marknadsområdet.

I saluhallen erbjuds en uppsjö av närproducerade produkter och har av tradition ett enormt utbud av kött. Idag är marknaden mest känd för sin kyckling och vilt. Varorna är av mycket hög klass. Leadenhall Market var också länge den enda marknaden som saluförde skinn och läderprodukter. Maten som säljs här går att ätas på plats i någon av restaurangerna eller tas med.

Leadenhall Market ligger mellan Gracechurch Street och Lime Street. Butikerna och stånden håller öppet mellan 07 och 16.
Då anställda i området gärna äter lunch i restaurangerna i saluhallen kan det bli trångt vid ettiden.

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in:

Karta