London » Sport » Fotboll » Tottenham FC

Tottenham FC

Tottenham FCFotbollslaget Tottenham Hotspur FC hör hemma i de norra delarna av London. De är sedan lång tid tillbaka en av de lag som är väl etablerade i Premier League.

Hotspurs fotbollslag stammar från cricketklubben med samma namn. Namnet kommer ifrån Shakespeares karaktär Harry Hotspur, en riktig hjälte och som namnet antyder en hetsporre som heter duga. Den allra första fotbollsmatchen med laget genomfördes år 1882. Sex år senare får laget den hemmaarena de spelar på än idag: White Hart Lane.

För Tottenham är fotbollhuliganer allt annat än nytt. Redan under 1901 ifrågasätts säkerheten under matcherna. Fansen beter sig så illa. Trots svårigheterna att hålla ungdomarna på läktaren i schack avancerar laget långsamt men säkert i serierna.

På 1950-talet har laget blivit en mäktig kraft i England. Vinsterna i ligorna radas upp och en fantastisk era på över femton år gör fansen bortskämda. Sedan dess har Tottenham klassats som en av storklubbarna i England. Laget har nästan 90 säsonger i högsta ligan. År 1972 och 1984 vinner de UEFA-cupen. År 1974 var de i finalen men förlorade. Det är bara under slutet av 1990-talet som laget daler för några år. 2004 är de åter bland de främsta lagen och framgångarna fortsätter.

White Hart Lane arenan ligger i lagets hemmaområde Tottenham i norra London. Arenan kallas allt som oftast för the Lane. Den har kapacitet för 36 240 sittande åskådare. Ståplatserna ger möjlighet att få in fler på arenan. Publikrekordet ligger på strax över 75 000 åskådare. Under 1980-talet renoverades arenan, vilket ledde till att klubben hamnade i en ekonomisk kris. För att rädda klubben introduceras laget på börsen.

Tottenhamspelarna är offensiva och satsar medvetet på att underhålla sin publik. Det ger utdelning. Tottenhams supporterskara är kända för sin känsla för laget. De är, liksom laget, hetsporrar och går under namnet Hotspur Supporters. De har under hela 1900-talet orsakat en del oro från och till. Stämningen i White Hart Lane är magisk när hemmaspelarna äntrar banan. Då gungar hela stadion av de blå-vita lagfärgerna. Sedan år 2004 finns det en svensk falang till supporterklubben.

Hemsida: http://www.tottenhamhotspur.com/

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in: