London » Sport » Fotboll » Chelsea FC

Chelsea FC

Chelsea FCDet anrika A-laget i den Londonbaserade fotbollsklubben Chelsea FC har blandat framgÄngar med brakförluster genom hela 1900-talet. Fram till sÀsongen 2003 tillbringade laget en ganska undanskymd tillvaro i skuggan av Londons storlag Tottenham Hotspurs och Arsenal FC. Men sedan 2003 har Chelsea FC varit en av de mer framstÄende fotbollsklubbarna i Europa, och antalet fans vÀxer stadigt.

Chelsea FC bildades Är 1905. Anledningen till att klubben startade var för att en fotbollsarena vid namn Stamford Bridge som byggjÀtten Gus Mears byggde behövde ett hemmalag. Klubben fick efter diverse turer plats i division 2. Under mÄnga Är kom Chelsea FC att vara ett division 2 alternativt division 1, beroende pÄ sÀsong. I slutet pÄ 1960-talet blev laget ett av de stora lagen i England. De dominerade fotbollen i England och laget kopplades samman med den dÄ sÄ trendiga musiken och modet runt King's Road i Lodnon.

Under 1980-talet falnade lÄgan. Klubben drogs med ekonomiska problem och var nÀra att trilla ner till division 3. Den fina hemmaarenan Stamford Bridge sÄldes. Senare sÄldes hela laget till Ken Bates. Hans mÄl var att fÄ tillbaka hemmaarenan igen, nÄgot han ocksÄ lyckades med. I början av 1990-talet vÀnde slutligen den nedÄtgÄende trenden. Den mycket famgÄngsrika managern Glenn Hoddle anstÀlldes. Tack vare hans höga status kunde klubben locka till sig de bÀsta spelarna. Trots att Glenn inte stannade sÄ lÀnge kunde laget fortsÀtta vÀxa. Framför allt bidrog de utlÀndska spelarna till framgÄngarna pÄ planen.

År 2003 var början till en ny glansperiod för Chelsea FC. Klubben köptes dĂ„ upp av en rysk oljemiljardĂ€r vid namn Roman Abramovitj. Portugisen JosĂ© Mourinho blev tillsatt som ny manager. Laget Ă€r nu med i tĂ€tstriden om platsen som det bĂ€sta laget i Europa. I 4,8 Ă„r var laget obesegrat pĂ„ hemmaplan. Förlusten kom i matchen mot Liverpool sĂ€songen 08/09. Finalplatserna i UEFA-cupen har radats upp, Ă€ven om de inte har vunnit nĂ„gon av dem.

Alltsedan klubben startades Är 1905 har lagets hemmaarena hetat Stamford Bridge. Den byggdes samma Är som klubbens grundande. Arenan var innan den blev en fotbollsstadion en friidrottsarena. Genom Ären kom stadion att förfalla ganska rejÀlt. Klubbens ekonomi klarade inte av underhÄllet. Men under 1990-talet byggdes arenan om och renoverades till att bli en av de finare arenorna för fotboll i England. Stamford Bridge tar idag 42 500 sittande ÄskÄdare. Runt arenan finns tvÄ lyxhotell, ett museum, en butik, restauranger och barer.

Chelsea FC berÀknas ha mellan sex och sju miljoner fans bara i England. Laget rÀknas till ett av de sju populÀraste lagen i hela vÀrlden. Populariteten Àr sÀrskilt hög i Afrika, dÄ flera av de framstÄende spelarna kommer dÀrifrÄn.

Hemsida: http://www.chelseafc.com/

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera mćste du logga in pć Facebook.
Logga in: