London » Sport » Fotboll » Chelsea FC

Chelsea FC

Chelsea FCDet anrika A-laget i den Londonbaserade fotbollsklubben Chelsea FC har blandat framgångar med brakförluster genom hela 1900-talet. Fram till säsongen 2003 tillbringade laget en ganska undanskymd tillvaro i skuggan av Londons storlag Tottenham Hotspurs och Arsenal FC. Men sedan 2003 har Chelsea FC varit en av de mer framstående fotbollsklubbarna i Europa, och antalet fans växer stadigt.

Chelsea FC bildades år 1905. Anledningen till att klubben startade var för att en fotbollsarena vid namn Stamford Bridge som byggjätten Gus Mears byggde behövde ett hemmalag. Klubben fick efter diverse turer plats i division 2. Under många år kom Chelsea FC att vara ett division 2 alternativt division 1, beroende på säsong. I slutet på 1960-talet blev laget ett av de stora lagen i England. De dominerade fotbollen i England och laget kopplades samman med den då så trendiga musiken och modet runt King's Road i Lodnon.

Under 1980-talet falnade lågan. Klubben drogs med ekonomiska problem och var nära att trilla ner till division 3. Den fina hemmaarenan Stamford Bridge såldes. Senare såldes hela laget till Ken Bates. Hans mål var att få tillbaka hemmaarenan igen, något han också lyckades med. I början av 1990-talet vände slutligen den nedåtgående trenden. Den mycket famgångsrika managern Glenn Hoddle anställdes. Tack vare hans höga status kunde klubben locka till sig de bästa spelarna. Trots att Glenn inte stannade så länge kunde laget fortsätta växa. Framför allt bidrog de utländska spelarna till framgångarna på planen.

År 2003 var början till en ny glansperiod för Chelsea FC. Klubben köptes då upp av en rysk oljemiljardär vid namn Roman Abramovitj. Portugisen José Mourinho blev tillsatt som ny manager. Laget är nu med i tätstriden om platsen som det bästa laget i Europa. I 4,8 år var laget obesegrat på hemmaplan. Förlusten kom i matchen mot Liverpool säsongen 08/09. Finalplatserna i UEFA-cupen har radats upp, även om de inte har vunnit någon av dem.

Alltsedan klubben startades år 1905 har lagets hemmaarena hetat Stamford Bridge. Den byggdes samma år som klubbens grundande. Arenan var innan den blev en fotbollsstadion en friidrottsarena. Genom åren kom stadion att förfalla ganska rejält. Klubbens ekonomi klarade inte av underhållet. Men under 1990-talet byggdes arenan om och renoverades till att bli en av de finare arenorna för fotboll i England. Stamford Bridge tar idag 42 500 sittande åskådare. Runt arenan finns två lyxhotell, ett museum, en butik, restauranger och barer.

Chelsea FC beräknas ha mellan sex och sju miljoner fans bara i England. Laget räknas till ett av de sju populäraste lagen i hela världen. Populariteten är särskilt hög i Afrika, då flera av de framstående spelarna kommer därifrån.

Hemsida: http://www.chelseafc.com/

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in: