London » Sport » Fotboll » Fulham FC

Fulham FC

Fulham FCFulham FC är det äldsta professionella fotbollslaget i London. De har under största delen av sin existens spelat fotboll i division två. Sedan 1990-talet har dock Fulhams FC:s kvalitet förbättrats betydligt. Numera tillhöra laget ett av de större i landet med en stadig plats i Premier League.

Fulham FC grundades redan år 1879. Det innebär att klubben är Londons äldsta fotbollsklubb. År 1896 blev Craven Cottage lagets hemmaarena. Det är arenan än idag. Den första glansperioden för laget kom under 1960-talet. Då spelade Fulham FC i den dåvarande högsta ligan division 1. 1970-talet spenderades mest genom att spela i division 2. Under 1990-talet rasade laget i divisioner och var till slut nere i division 4. Framtiden såg knappast ljus ut.

År 1997 går den arabiske affärsmannen och miljardären Mohamed Al-Fayed in som ägare i Fulham FV. Nya tränare anställs i form av Ray Wilkins och Kevin Keegan. Målet är att komma upp i Premier League. Det blir bara Wilkins som stannar då åsikterna om valet av fotbollspelare går isär. Resultatet blir en plats i främsta ligan och laget kommer allt närmare den verkliga toppen, även om många hinder har fått klivas över på vägen.

Under stora delar av Fulham FC:s historia har arenan Craven Cottage varit hemmaarena. Craven Cottage ligger på Bishops Park vid stranden till Themsen. Arenan kan ta upp till 22 000 besökare. Arenan byggdes redan år 1780 av en baron vid namn Craven. Området runt arenan var då baronens jaktmarker, därav namnet. När Fulham FC skulle ha arenan som spelplan var laget tvunget att renovera stora delar av den då nedgångna byggnaden.

Mellan år 2002 och 2004 fick laget temporärt byta arena till West Brompton då arenan byggdes om. Craven Cottage ligger på en utmärkt geografisk punkt i staden. Problemet med arenan är det i jämförelsevis få läktarplatserna. Frågan är om arenan räcker till i framtiden. Men laget trivs på planen och vill gärna stanna. Troligen kommer inte laget att nå de höjder inom den närmsta framtiden att några större utbyggnader, eller byte av arena, är nödvändigt.

Träningsplatsen för klubben ligger i Motspur Park. Det var där filmen Triumfens ögonblick spelades in.

Fulham FC må vara ett litet lag jämfört med de andra storklubbarna i London. Laget hyllas desto mer för sin karisma och för sitt stora hjärta. Fansen är mycket hängivna och trogna sitt lag. Största rivalerna anses vara Chelsea FC. Maskoten heter Billy the Badger.

Hemsida: http://www.fulhamfc.com/

Kommentarer

Inga Kommentarer! Bli först att kommentera!

Kommentera

För att kommentera måste du logga in på Facebook.
Logga in: